Lemon meringue cheesecake

OMG vilken god cheesecake!!! Perfekt balans mellan sötman från cheesecaken och marängen tillsammans med den hemmalagade lemoncurden. Den är lätt en av de godaste cheesecakearna jag har gjort :-)
Hittade receptet på tv4's hemsida där Roy Fares bakade denna på Mitt Kök. Den kanske kan se komplicerad ut men den är absolut värd tiden och mödan.
 
 
 
 
 
 
 
 

Lemon Meringue Cheesecake
 
 
Pajbotten
200 gr digestivekex 
28 gr strösocker 
100 gr smör
 
Cheesecake
600 gr färskost
180 gr strösocker 
0,5 vaniljstång
25 gr vetemjöl 
175 gr gräddfil 
2 ägg 
1 äggula 
 
Lemoncurd
100 gr citronjuice 
85 gr strösocker 
2 ägg 
1 äggula 
60 gr osaltat smör

Italiensk maräng
4 äggvitor 
75 gr vatten 
210 gr strösocker 


Pajbotten
Sätt ugnen på 180 grader. 
Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt sockret och mixa ihop. Smält smöret och
tillsätt det. Blanda ordentligt och fördela sedan blandningen jämnt på botten av en springform, 22 cm i diameter och 3-4 cm upp på kanterna. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna helt.

Cheesecakefyllning
Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3–4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott.
Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter.
Sänk värmen till 110 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt.

Lemon curd
Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda ägg och äggula i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen lite i taget och blanda väl.
Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät lemon curd. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 3-4 timmar.
På en kall cheesecake, bred försiktigt ut den kalla lemon curden på toppen och låt stå i kylen. Fortsätt med marängen. 

Italiensk maräng
Koka upp vatten och socker till 121 grader. När termometern visar 110 grader börjar du vispa äggvitorna till ett fast skum. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Vispa sedan på medelhastighet tills marängen är kall.
När marängen är kall, häll upp i en spritspåse. Bör sedan ett mönster med påsen på toppen av den kalla cheesecaken och bränn av topparna med en gasbrännare.

Visa fler inlägg