Cinnamon banana rolls

En eftermiddag såg jag att jag hade några övermogna bananer liggande i fruktkorgen. Ville ju inte gärna slänga de så då var valet enkelt. Jag bakar något med de :-)
 
Det blev amerikanska kanelsnäckor med banan i. Låter kanske inte fantastiskt men det var det verkligen. De mosade/mixade bananerna gjorde att degen blev saftig, fluffig och fantastiskt god. Och istället för att bre med smör och sedan ha strösocker och kanel på det blev det muscovadosocker, smält smör och kanel. Guuuuud va gott!!
Det ska egentligen vara en cream cheese frosting på men klockan hann att bli för mycket den kvällen så jag fick hoppa över det. Men de var fantastiska utan frosting så det är inga problem med att äta de som de är. Tro mig!
Gången därpå gjorde jag frosting och det lyfte bullen till oanade höjder. Trust me!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Cinnamon banana rolls
 
3 övermogna bananer
1 tsk pressad citron
180 gr mjölk
3 msk smör, i bitar
2 msk rapsolja
2 1/4 tsk torrjäst
1/2 tsk salt
60 gr strösocker
1 stor äggula
550 gr vetemjöl, uppdelat
1 msk majsstärkelse
3/4 tsk bakpulver
120 gr ljust muscovadosocker
1 1/2 tsk kanel
6 msk smält smör
 
 
170 gr cream cheese, rumstempererat
6 msk smör, rumstempererat
250 gr florsocker
2 - 3 tsk mjölk
 
 
Puréa bananerna tillsammans med 1 tsk saft från en citron. Se till så att där inte är några klumpar.
Värm mjölken och 3 msk smör i en liten kastrull på medium värme. Rör runt i kastrullen tills smöret har smält. Häll över i en skål med mixer. Vispa i oljan och låt blandningen svalna till 40 grader. Vispa i jästen tills den är upplöst och låt blandningen vila i 5 minuter.
Blanda i strösocker, salt, äggula, 305 gr vetemjöl och bananpurén med flatblandaren. Byt till degkroken och tillsätt 210 vetemjöl och tillsätt majsstärkelsen. Knåda degen på låg hastighet tills den är len och elastisk (men den kommer vara ganska klibbig). Täck skålen med plastfolie och jäs till dubbel storlek, ca 1,5 timme.
 
Smält 6 msk smör och blanda detta med muscovadosockret och kanelen till en slät massa. Ställ till sidan.
 
Vispa ihop 35 gr vetemjöl och bakpulver i en liten skål. Ställ tillbaka skålen med degen i mixern, tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen och knåda degen tills den är väl blandad och len. 
 
Kavla ut degen på mjölat bakbord till ca 40 x 50 cm rektangel. Bre på socker- och smörblandningen jämt över degen. Rull sedan ihop rektangeln från långsidan. Försök rulla den ganska hårt. 
Skär rullen i 12 lika stora delar och lägg i en smord form ca 33 x 23 cm. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter. Baka i ugnen på 175 grader i 22-26 minuter. Låt svalna innan du brer på frostingen.
 
 
Vispa ihop cream cheese och smör med handmixer tills det är lätt och fluffigt, ca 2 minuter. Tillsätt till sist mjölken och vispa till en slät och fin frosting.
 
Bre önskad mängd frosting över bullarna och njuuuuuut :-)