Morotskaka m. cheesecake

Morotskaka är något jag sällan bakar men som jag tycker är såååå gott. Jag älskar den matiga morotskakan med cream cheese frostingen. Så när jag råkade hitta detta receptet så var jag ju bara tvungen att testa. Och kombinationen var fantastisk. Det var verkligen super gott med den söt-syrliga cheesecaken till. Detta är nog en av de bästa morotskakorna jag har ätit :-)
 
Bli inte chockad över ingredienslistan eller tillvägagångssättet. Det ser mycket och kanske komplicerat ut men det är det inte. Den görs ju i 3 steg varav två av stegen samma dag. Den är absolut värd att göras!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Morotskaka m. cheesecake
 
 
Cheesecake
  • 225 gram cream cheese, rumstempererad så att den är mjuk
  • 150 gram strösocker
  • 1 1/2 tsk vetemjöl
  • 2 stora ägg
  • 1 tsk vanilj extrakt
  • 1 1/4 dl gräddfil
 
Morotskaka
  • 140 gram vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulvet
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1/8 tsk muskotnöt (jag hade ingen hemma så jag hoppade över denna ingrediens)
  • 110 gram olja (jag använde rapsolja)
  • 50 gram osötad äppelmos
  • 150 gram strösocker
  • 55 gram ljust muscovadosocker (eller ljust brunt socker)
  • 2 stora ägg
  • 1 tsk vanilj extrakt
  • 3 dl finriven morot
 
Glasyr
  • 225 gram cream cheese, rumstempererad så att den är mjuk
  • 1 msk smör, rumstempererad så att den är mjuk
  • 140 gram florsocker
  • 1/2 dl + 2 msk gräddfil
  • 1/2 tsk vanilj extrakt

 

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en 22-23 cm springform med smör och sätt till sidan.

 

Gör cheesecaken:
Vispa ihop socker och mjöl tills det är väl blandat (för hand). Tillsätt gräddfilen och använd en mixer på låg hastighet. Tillsätt sedan cream cheese och blanda allt tills det är en slät smet. Vispa sedan i ett ägg i taget och vispa bara så att det precis är blandat. Tillsätt vaniljen med det andra ägget. Blanda i gräddfilen. Banka sedan bunken hårt i köksbänken ett flertal gånger för att bli av med luftbubblor. Ställ åt sidan.

 

Gör morotskakan:
Blanda ihop mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kanel i en stor bunke.
I en annan bunke vispar du ihop med mixer oljan, äppelmoset, sockret, det bruna sockret, ägg och vaniljextrakt. Med handmixern på låg hastighet vispar du i de torra ingredienserna lite i taget tills det är väl blandat. Tillsätt morötterna och vispa tills det är väl blandat. Banka bunken hårt på köksbänken ett antal gånger för att bli av med luftbubblorna. 

 

Att sätta ihop kakan:
Häll ca 1/3 av morotskakssmeten i formen och jämna till så att det blir jämnt. Klicka ut ca 1/3 av cheesecakesmeten ovanpå. Häll sedan eller ta med sked försiktigt resten av morotskakan över cheesecakesmeten och jämna till försiktigt. Avsluta med att försiktigt sprida ut det sista av cheescakesmeten ovanpå  och försöka se till att morotskakssmeten är helt täckt.

Sätt in i ugnen i 60-65 minuter, tills mitten av kakan är lite dallrig. Man kan behöva att sätta lite folie över kakan vid 40 minuter för att den inte ska bli för brun. Men tänk då på att göra ett "tält" över kakan för annars fastnar folien i kakan. När den är klar, ta ut den ur ugnen och låt svalna i 1 timme ungefär. Sätt sedan folie över och sätt in den i kylen i minst 6 timmar men helst över natten.

 

Glasyr:
Med en handmixer, vispa ihop crema cheesen och smöret till det är slätt. Tillsätt övriga ingredienser och vispa tills den är slät och fluffig, ca 4-5 minuter. Bred på kakan i ett jämnt lager och sätt in i frysen i 20-30 minuter.