Basketboll-tårta

Jag fick ett roligt uppdrag för ett tag sedan. Att göra en basketboll-tårta till en kille som skulle fylla tolv. Hjärnan satte igång direkt med hur jag ville göra med den och jag blev väldigt nöjd med resultatet :-)
 
Det önskades chokladbotten med blåbärsmousse och vaniljkräm. Till detta spacklade jag den med chokladsmörkräm och täckte den med orange marsipan och dekorerade med sugarpaste.
 
 
 
 
Tårtbotten: One Bowl Chocolate Cake
Fyllningar: Blåbärsmousse & vaniljkräm
Spacklad: Chokladsmörkräm
Täckt med marsipan
 

Oskars födelsedagstårta

Grannpojken skulle fylla fyra och till denna stora händelse fick jag äran att baka tårtan. Oskars mamma (och min kompis då förstås) hade en idé om hur hon ville att den skulle se ut. Och det var en bra idé!! Varnade direkt att jag inte kan modellera några figurer så det fick vi fixa på något annat sätt. Hon köpte en Hulken-figur till födelsedagspojken och jag hittade en Blixten-bil bland leksakerna hemma. 
Hennes tanke var att Hulken hade blivit arg och slagit ner näven i vägen och därmed vält omkull Blixten McQueen. Rolig idé va??!!
 
Smakerna hon ville ha var chokladbotten, jordgubbsmousse och ett lager med något chokladigt. Blev mjölkchokladmousse.
 
Tyckte att det slutliga resultatet, när de hade satt till Hulken, blev riktigt bra och påhittigt :-) Tack för att jag fick göra tårtan till fina Oskar!!
 
 
 
 
 
 
Tårtbotten: One bowl chocolate cake. Se Recept - Tårtbotten
Fyllningar: Jordgubbsmousse. Se Recept - Tårtfyllningar
                 Mjölkchokladmousse Se Recept - Tårtfyllningar
Spacklad med chokladsmörkräm och täckt med hemmagjord sugarpaste

Hallonmousse

200 gram frysta hallon
En knapp dl florsocker
100 gr färskost
4 gelatinblad
2 dl grädde
 
 
Koka upp de frysta hallonen och låt koka i minst två minuter. Detta är väldigt viktigt då frysta bär kan innehålla salmonella.
Passera hallonen genom en sil och låt svalna en stund. Blanda ca hälften av hallonmoset med färskosten. Tillsätt florsockret och blanda väl.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 
Vispa grädden.
Smält gelatinbladen i hallonmoset som är kvar (behöver som oftast inte värmas igen utan det räcker om du bara sätter grytan på den ljumna plattan). Låt svalna en stund och blanda ner i det övriga hallonmoset.
Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stå en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.
Denna mousse är både söt och syrlig på samma gång vilket gör att den är fantastiskt god. Passar bra till andra fyllningar som är åt det söta hållet då den balanserar upp med det lite syrliga.
 
För en mindre stel mousse kan man använde 3 gelatinblad istället för 4.
 
Denna mousse räcker till ett lager i en normalstor tårta.
Visa fler inlägg