M&M and Oreo cookie bars

En favorit hos mig är att följa amerikanska bakbloggar. Jag gillar deras bakstil och ofta tycker jag att recepten är fantastiskt goda. Bloggarna är inspirerande och ofta innovativa. Helt enkelt spännande att följa :-)
 
Som ni har märkt innan så gillar jag att baka cookies för de är goda och lätta att äta. Cookie bars var för mig något nytt men guuuud så gott. Man gör de i en form och sedan skär man lagom stora bitar. Detta receptet var väldigt enkelt och innehöll inte så många ingredienser. Man kan nog ta lite vad man haver vad gäller extrainnehållet. Har man inte Oreo kex och M&M´s kan man ju ta andra kex man har hemma, annat godis och helt enkelt udda saker man har i skafferiet. Bara tuta och köra :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

M&M and Oreo cookie bars
 
 
 
  • 115 gram osaltat smör, smält
  • 1 stort ägg
  • 110 gram ljust brunt socker (jag använde ljust muscovadosocker)
  • 1 msk vaniljextrakt
  • 110 gram vetemjöl
  • ca 15 oreo kex, grovt hackade
  • ca 60 gram M&M´s
 
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 20x20 form med folie som du sedan penslar med smör.
Smält smöret och låt det svalna lite. Häll sedan i smöret i en skål och tillsätt ägget, sockret, vanlijen och blanda tills det är slätt. Tillsätt mjölet och rör ihop tills det är precis blandat. Blanda i kexen.
Häll i smeten i formen och strö över M&M´s jämt över. Tryck sedan till de lätt med en slickepott.
Sätt in i ugnen i 20-22 minuter.
Låt svalna innan du skär upp den i lagom stora bitar och njuuuuter av den :-)
 
 

Knäckig äppelpaj

För ett tag sedan fick jag smaka på en underbart god äppelpaj som bara var sååååå god :-) Jag och min kompis Lina (som jag ju lyckligtvis bor granne med) har liksom ett outtalat avtal där vi delar med oss av det vi bakar. När hon bakar får jag lite och vice versa. Och tro mig. Hon bakar liiiika mycket som jag och är hur duktig som helst. Så detta arrangement passar mig alldeles utmärkt :-)
Detta recept hittade hon på Leilas hemsida och den var ju absolut värd att provbaka själv också. Så jag hade lite äpplen över och då fick det bli denna.
 
Hoppas ni där ute också provar att baka denna. Den är mums :-)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Knäckig äppelpaj
 
 
  • 1 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 100 g smör, smält
  • 4-5 st syrliga svenska äpplen
  • Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
  • Smör till formen
 
Rör samman ägg, strösocker och vatten. Rör ner smält smör.
Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
Fyll smeten i en välsmord form. Lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).
Låt svalna innan servering-

Biskvier

Lite oväntat kanske, men jag är verkligen svag för biskvier. Jag bara älskar biskvier när bottnen är lite seg, krämen alldeles len och chokladen utanpå frasig. Förvånande nog så har jag aldrig själv gjort biskvier innan men det rådde jag bot på igår. Det var lite pilligt att göra och tog lite tid men guuuud va gott det är. Gjorde såklart misstaget att ställa in de i kylen när jag doppat de i choklad och då mister de tyvärr sin glans. Visste ju om det men det gick av rena farten så det blev så denna gången. Har hört att bottnarna blir sega om man lägger de i frysen så det tänkte jag göra nästa gång.
Men helt klart är att jag kommer göra dessa igen. Och igen. Och igen.......
 
 
 
 
 
 
 

Biskvier
 
 
Biskvibotten
  • 3 äggvitor
  • 200 g mandelmjöl
  • 200 g socker
 
 
Smörkräm
  • 150 g margarin
  • 2 dl florsocker
  • 2 äggulor
  • 4 msk kakao
  • 2 tsk snabbkaffe el. espresso
 
Garnering
  • Smält mörk choklad
 
 
Slå vitorna till hårt skum och blanda försiktigt i madelmjölet och sockret. Spritsa ut lagom stora (vilket är en smaksak) runda ringar på en bakplåt med bakplåtspapper. Tänk på att de flyter ut lite så de blir större än du har spritsat ut de. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
 
Rör samman ingredienserna till smörkrämen och bred på ett tjockt lager kräm på bottnarna. Försök skapa en liten topp på de. Tänk på att bottnarna måste vara helt svala när smörkrämen stryks på. Sätt in de i kylen för att stelna.
 
Smält mörk choklad över vattenbad eller i micron. Om du smälter den i micron så gör det i 20 sek intervall och rör runt mellan varje intervall. Doppa biskvierna i chokladen så att de är täckta. Tänk på att inte sätta in de i kylen direkt för då tappar de sin glans (som mina gjorde eftersom jag inte tänkte mig för).
 
Biskvierna går jätte bra att frysa när man har satt smörkräm på. Bottnen blir då seg efter att de tinat. Doppa de i smält choklad när de har tinat nästan helt.
 
 
Mums mums mums :-)
 
 
 
Visa fler inlägg