Caramel Apple Cheesecake

Låt oss prata äpplen. Det finns ju verkligen tusen olika sätt att använda sig av äpplen i bakverk. Detta var ett av de bästa som jag har smakat måste jag erkänna. Det var fantastiskt gott med den söta cheesecaken tillsammans med de syrliga äpplena. Det var en otroligt trevlig och balanserad kombination. Väl värd att baka igen.
Ursäkta den dåliga bilden men kakan blev klar ganska sent på kvällen så då var det bara mobilen som kom fram.
 
 
 
 
 
 Caramel Apple Cheesecake
 
Botten
220 gr vetemjöl
75 gr ljust muscovadosocker
230 gr rumsvarmt smör
 
Cheesecake
675 gr cream cheese
170 gr + 2 msk strösocker, uppdelat
3 stora ägg
1,5 tsk vaniljextrakt
 
Äpplen
3 äpplen, skalade, urkärnade och fint hackade i bitar
1,5 tsk kanel
 
Topping
150 gr ljust muscovadosocker
110 gr vetemjöl
45 gr havregryn
115 gr rumsvarmt smör
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Botten
Blanda mjölet och sockret. Blanda i det rumsvarma smöret och blanda ihop väl. Pressa ner i en plåt/form, ca 23x33 cm, som du har klätt med folie. Se till att det blir jämnt fördelat. Sätt i ugnen i 15 minuter eller tills den är gyllenbrun. Ställ till sidan när den är klar.
 
Cheesecake
Mixa cream cheese med 170 gram socker på medium. Om du har en Kitchen Aid eller liknande använder du flatblandaren. När den är slät och fluffig tillsätter du äggen en i taget samt vaniljen. När detta är blandat häll smeten över den varma bottnen.
 
Äpplen
Blanda ihop de hackade äpplena, 2 msk socker och kanel. Sprid ut på cheesecaken. Se till att sprida ut det jämnt.
 
Topping
Blanda ihop ingredienserna. Använd gärna dina händer. Sprid ut toppingen jämt över äpplena.
 
Sätt in i ugnen i 40-45 minuter eller till fyllningen är fast. Spritsa över lite karamell över kakan och låt svalna innan du skär upp den i bitar. (Jag värmde lite dulce de leche jag hade över från annan bakning och blandade med lite grädde. Jag rörde ihop detta och spritsade sedan detta över kakan)
 
 

Brownies med dulce de leche

Nu var det verkligen jätte länge sedan jag bloggade om min bakning. Motivationen för bloggandet har varit låg men inte bakningen. Jag får försöka att uppdatera med allt roligt jag har hittat på sedan senast. Här kommer första inlägget. Detta är en fantastiskt mjuk och god brownie som egentligen klarar sig på egen hand. Men samtidigt tackar man ju inte nej till en glasyr ovanpå där huvudaktören är dulce de leche. Helt fantastiskt gott tillsammans och den gav verkligen mersmak. Den är inte svår att baka så det är bara att sätta igång.
 
 
 
 
 
 

Brownies med dulce de leche glasyr
 
Brownie
200 gram rumstempererat smör
430 gram strösocker
4 ägg
1 tsk vaniljextrakt
1/2 tsk salt
50 gram kakao
190 gram vetemjöl
 
Glasyr
150 gram rumstempererat smör
350-420 gram florsocker
220 gram dulce de leche (jag använder mig av den karamelliserade kondenserade mjölken som redan är färdig)
1 tsk vaniljextrakt
1/4 tsk salt
 
 
Brownie
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa det rumsvarma smöret och sockret fluffigt. Tillsätt vaniljen och äggen och vispa väl. Tillsätt salt, kakao och mjöl och blanda väl (använd ej visp utan blanda med slev eller liknande). Arbeta inte smeten för mycket.
Häll i en väl smord form, 23x33 cm, och baka i 22-25 minuter.
 
Glasyr
Vispa det rumsvarma smöret. Tillsätt florsockret och vispa på låg hastighet. Tillsätt dulce de leche, vanilj och salt. Vispa till en slät och krämig glasyr.
 
Bre glasyren över den avsvalnade brownien och njuuuuut :-)
 
Visa fler inlägg