Halloween cookies

Då var det halloween igen och tiden är kommen då man kan släppa loss riktigt rejält med sina bakverk. Man kan göra alldeles crazy saker, men hemma hos denna tjejen fanns liksom inte orken riktigt till. Jag hade gärna hittat på något galet läskigt men det blev lite nedtonat i år. Jag och min dotter bakade riktigt goda vanilj sugar cookies som vi färgade orangea och sockret som skulle vara på fick färgas svart. Vi hade roligt och det var det viktigaste för mig idag :-) Bonusen är att de är riktigt goda. Spröda i kanterna och sega i mitten.


 
 
 
 
 
 

Vanilj Sugar Cookies

 
1 vaniljstång
85 gram smör
3,5 dl strösocker + lite till garnering
60 gram cream cheese
3/4 dl neutral olja, till exempel rapsolja
1 ägg
1 msk mjölk
5, 1/4 dl mjöl
1/2 tdk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 
 

Sätt ugnen på 175 grader. Skåra vaniljstången och skrapa ut fröna. Smält smöret. Rör ihop socker, cream cheese och det fortfarande varma smöret med en visp. Tillsätt olja, ägg, mjölk och vaniljfrön.

Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd ner detta i smeten med en slickepott.

Använd en 2 msk stor glasskopa eller motsvarande och skopa ut bollar på en plåt med bakplåtspapper. Lägg inte de för tätt då de flyter ut. Ca 8 bollar/cookies per plåt blir lagom. Platta till lite försiktigt och strö ca 1/2 tsk strösocker på toppen per kaka.

Grädda i totalt 11-13 minuter. Rotera plåten efter 7 minuter. Kakorna ska precis börja få färg på kanterna.

Låt svalna på plåten i ca 15 minuter.
 
 
 

Vaniljpannacotta med rabarberkräm

Igår kom några vänner till oss på besök för att äta lite mat och snacka lite skit. Det var länge sedan jag gjorde en tacopaj så det blev jag så vansinnigt sugen på. Bara för att man ska bjuda på mat så betyder ju inte det att det måste vara svår och avancerad mat. Eller?!
Så var jag ju "tvungen" att fixa nån dessert oxå hihihi. Eftersom jag hade rabarber i frysen, och sett ett recept jag gärna ville prova, så blev det vaniljpannacotta med rabarberkräm.
 
Det var första gången nånsin jag gjorde pannacotta så det var spännande med resultatet :-) Mums blev det!
 
 
 
 
 
 

Vaniljpannacotta med rabarberkräm
Recept från Sweet and Simple

 
 
Vaniljpannacotta
 
3 dl grädde
1 blad gelatin
1 vaniljstång
4 msk strösocker
 

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i fem minuter. Koka upp grädden med sockret och den hela vaniljstången.
Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och tillsätt i grädden. Rör till en slät smet.
Plocka upp vaniljstången. Häll upp smeten i fina glas. Låt stå minst 3 timmar i kyl.
 
 
 
Rabarberkräm
 
300 g rabarber
1 citron (saften)
75 g socker
2 ägg
30 g smör


Ta bort fula stjälkar och tvätta av rabarberna. Skär dem i småbitar. Sätt en kastrull med vatten på spisen och koka upp. Lägg rabarbern tillsammans med sockret och citronsaften i en rostfriskål och sätt på kastrullen. Låt det puttra i 5 minuter och mixa sedan till en puré.
Knäck i två ägg när sockret är upplöst och lägg sedan i smöret. Blanda ordentligt och låt småputtra i 10-15 min. När den börjar tjockna är den klar.
 
I kylen håller den i ca 1 vecka och i frysen i ca 3 månader.

Oreo chocolate chip cookies

Då var helgen över och den regniga vardagen åter ett faktum. Jag tycker inte det är så jobbigt med det regniga höstvädret utan tycker det kan vara ganska mysigt att få elda i braskaminen och tända lite ljus :-)
 
I helgen var vi bortbjudna till några vänner och då tog jag tillfället i akt att baka något. Dessa cookiesarna tycker jag är försvinnande goda och det upplever jag att andra också tycker så det fick bli dom. Under tiden jag bakade tänkte jag på en annan kompis som har det jobbigt nu med ständig migrän. Det var länge sedan jag träffade henne och jag saknar henne massor. Det fick bli några kakor till henne och hennes familj också. Kanske piggade upp henne lite att bli överraskad av detta :-)
 
Tror att nästa inlägg blir mindre bakning och mer dessert. Lutar åt en vaniljpannacotta med något till. Återstår att se ;-)
 
 
 
 
 
 
 
 
Oreo chocolate chip cookies
recept från Passion for baking
 
 
120 gram smör, rumstempererad
130 gram Philadelphia choklad, rumstempererad (går bra med vanlig också, se recept nedan)
225 gram socker
1 tsk extra starkt kaffe
180 gram mjöl
135 gram mörka chokladknappar
1 pkt Oreo (utan krämen och finkrossat)
ev. extra choklad till dekoration



Sätt ugnen på 190 grader.
Ha smör och Philadelphia i en skål och mixa det fluffigt. Har du inte Philadelphia choklad går det bra att använda vanlig och blanda med 3 msk kakao.
Tillsätt sedan socker och kaffe. Tillsätt mjöl, chokladknappar och 4 msk finmald Oreo-kex till smeten. 4 msk är ungefär ett halvt pkt. Andra halvan använder man till att rulla kexen i innan bakning men detta hoppar jag över då jag tycker det är godare utan. Man kan även tillsätta krämen från kexen i smeten om man vill, vilket jag gör.
Blanda ihop ordentligt med en slickepott.
Använd en glasskopa så att kexen blir lika stora. Skopa upp och lägg de på en bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 12-15 minuter beroende på storlek.
 
Ringla på lite varm choklad om du vill piffa till kexen lite.
Visa fler inlägg