Flickig födelsedagstårta

Jag fick i uppdrag av en tjej att baka en tårta till hennes dotters födelsedag. Tiden var ganska knapp och hon visste inte riktigt heller hur hon ville ha det. Hade velat göra blommor men hann inte riktigt med det och trodde inte heller att de skulle hinna torka ordentligt heller. Så resultatet blev en rosa tårta med en stor rosett på. Blev väldigt nöjd med resultatet ändå faktiskt :-)
 
Det blev en 15 bitars tårta med ljus botten, ett lager hallonmousse, ett lager Nutella-frosting, spacklad med Nutella-frostingen, täckt med marsipan och dekorerad med sugarpaste.
 
 
 
 
 
 

Mini äppelcheesecake m. knäckig strössel

När jag hittade detta receptet var jag lite skeptisk till om cheesecake och äpplen verkligen passar ihop. Men jag måste säga att dessa små läckerheter var fantastiskt goda. Så goda att jag var tvungen att ge bort några och sedan frysa in resten så att jag inte själv skulle äta upp alla hahaha. Jag ska erkänna att de var lite småjobbiga att göra då där var tre moment men det var det verkligen värt. Så sätt igång att göra mini äppelcheesecakes!!!
 
 
 
 
 
 

Mini äppelcheesecakes m. knäckig strössel
 
 
Botten
10 digestive kex krossade till fina smulor
2,5 msk strösocker
1/4 tsk malen kanel
6 msk smält smör
 
Strössel
75 gr vetemjöl
25 gr havregryn
60 gr ljust muscovadosocker
1/4 tsk malen kanel
1/8 tsk salt
55 gr smör, kallt och i små bitar
 
Fyllning
225 gr cream cheese
165 gr strösocker
2 stora ägg
60 gr gräddfil
1 tsk vaniljextrakt
2 stora eller 3 mindre äpplen, mycket fint tärnat (annars blir inte äpplena mjuka rakt igenom)
2 tsk citronjuice (jag använde koncentrerad istället för färskpressad)
 
Topping
Karamellsås. Jag använde några stora skedar dulche de leche blandat med lite grädde som jag försiktigt micrade så att det blev lite rinnande.
 
 
Sätt ugnen på 165 grader.
Blanda ihop digestivesmulor, socker och kanel i en skål. Häll i smöret och blanda tills allt är blött. Fördela bottnen i 18 muffinsformar. Pressa till lite lätt så att det är jämt i alla formar. Sätt in i ugnen i 5 minuter och låt sedan svalna helt.
 
Blanda ihop mjöl, havregryn, muscovadosocker, kanel och salt. Tillsätt det kalla smöret och blanda ihop allt med fingrarna. Blanda tills det blir ett fint strössel med så lite stora klumpar som möjligt. Sätt in i kylen under tiden resten görs.
 
Skär äpplena i små bitar, blanda med citronen och sätt in i kylen.
 
Vispa ihop cream cheese och socker med en elektrisk handvisp på medium. Vispa enbart tills det är precis blandat. Vispa i ett ägg i taget och vispa tillslut i gräddfilen och vaniljen.
 
Fördela cheesecake-smeten i de 18 formarna. Fördela sedan äpplena jämt över de 18 formarna och slutligen fördelar du strösslet ovanpå det. Sätt in i ugnen i 25 minuter. Låt sedan svalna i 30 minuter i rumstemperatur innan du sätter in de i kylen i minst 3 timmar (så att de stelnar helt).
 
Toppa sedan med lite härlig karamell så är det bara att njuta!
 
 

Snickerdoodle cookies m. dulche de leche

Oh my god säger jag bara. Så goda dessa cookiesar var!! Men en förutsättning för att man ska tycka om de är att man gillar kanel. Gör man inte det så ska man nog inte läsa resten av detta inlägg hihihi.
 
Inuti kakan har jag lagt en liten tesked med dulche de leche vilket jag bara ääääälskar. Och som om där inte var tillräckligt med socker i själva kakan så ska man dessutom rulla bollarna i sockerkanel innan man sätter in de i ugnen. Genialiskt tycker jag :-)
 
 
 
 
 
Visa fler inlägg