Mini äppelcheesecake m. knäckig strössel
När jag hittade detta receptet var jag lite skeptisk till om cheesecake och äpplen verkligen passar ihop. Men jag måste säga att dessa små läckerheter var fantastiskt goda. Så goda att jag var tvungen att ge bort några och sedan frysa in resten så att jag inte själv skulle äta upp alla hahaha. Jag ska erkänna att de var lite småjobbiga att göra då där var tre moment men det var det verkligen värt. Så sätt igång att göra mini äppelcheesecakes!!!






Mini äppelcheesecakes m. knäckig strössel
Botten
10 digestive kex krossade till fina smulor
2,5 msk strösocker
1/4 tsk malen kanel
6 msk smält smör
Strössel
75 gr vetemjöl
25 gr havregryn
60 gr ljust muscovadosocker
1/4 tsk malen kanel
1/8 tsk salt
55 gr smör, kallt och i små bitar
Fyllning
225 gr cream cheese
165 gr strösocker
2 stora ägg
60 gr gräddfil
1 tsk vaniljextrakt
2 stora eller 3 mindre äpplen, mycket fint tärnat (annars blir inte äpplena mjuka rakt igenom)
2 tsk citronjuice (jag använde koncentrerad istället för färskpressad)
Topping
Karamellsås. Jag använde några stora skedar dulche de leche blandat med lite grädde som jag försiktigt micrade så att det blev lite rinnande.
Sätt ugnen på 165 grader.
Blanda ihop digestivesmulor, socker och kanel i en skål. Häll i smöret och blanda tills allt är blött. Fördela bottnen i 18 muffinsformar. Pressa till lite lätt så att det är jämt i alla formar. Sätt in i ugnen i 5 minuter och låt sedan svalna helt.
Blanda ihop mjöl, havregryn, muscovadosocker, kanel och salt. Tillsätt det kalla smöret och blanda ihop allt med fingrarna. Blanda tills det blir ett fint strössel med så lite stora klumpar som möjligt. Sätt in i kylen under tiden resten görs.
Skär äpplena i små bitar, blanda med citronen och sätt in i kylen.
Vispa ihop cream cheese och socker med en elektrisk handvisp på medium. Vispa enbart tills det är precis blandat. Vispa i ett ägg i taget och vispa tillslut i gräddfilen och vaniljen.
Fördela cheesecake-smeten i de 18 formarna. Fördela sedan äpplena jämt över de 18 formarna och slutligen fördelar du strösslet ovanpå det. Sätt in i ugnen i 25 minuter. Låt sedan svalna i 30 minuter i rumstemperatur innan du sätter in de i kylen i minst 3 timmar (så att de stelnar helt).
Toppa sedan med lite härlig karamell så är det bara att njuta!
Ser gott ut!:0 e dock inte så förtjust i äpplen D':